Ensiavun ja elvyttämisen osaamisen tärkeys

Posted by Miss Anabel Jenkins Jr. on September 02, 2022
Uutiset

Kuvittele tilanne, jossa olet nauttimassa aurinkoisesta päivästä rannalla ja joku meinaa hukkua. Kukaan muu ei osaa elvyttää paitsi paikalle sattunut ohikulkija. Avuttomuuden tunne valtaa sinut kun huomaat, että ilman tuntematonta ohikulkijaa, asialle ei olisi voitu tehdä mitään. Vastaavasti ensiaputaidot ovat yhtä tärkeitä, jotta tiedät miten toimia haavan tai murtuman kanssa niin arjessa kuin työpaikalla.

Vaikka ensiapu- ja elvyttämistaitoja harvemmin tarvitsee elämässä, on ne hyvä hallita. Suomen punaisen ristin sivuilla on ohjeita, kuinka elvyttää aikuista tai lasta ja kuinka toimia, jos apuna on defibrillaattori. Tämän lisäksi terveyskirjaston sivuilta löytyy ohjeet useimpiin tilanteisiin, joissa ensiapua voi antaa. Näitä tilanteita ovat muun muassa palovammat, haavat ja pistokset.

Saatat pelastaa jonkun hengen

Kun pohditaan, miksi on niin tärkeää osata antaa ensiapua tai elvyttää, voidaan puhua ihmishenkien pelastamisesta. Ripeällä toiminnalla ja säännöllisellä taitojen kertaamisella voi pelastaa ihmishengen. Jos kaipaat välineitä ensiavun antamiseen tai defibrillaattoria, ensiaputarvike-sivustolta löytyy paljon tuotteita tähän tarpeeseen. Lue aikaisempi artikkelimme.

Tärkeintä on, että vaikka et osaisikaan elvyttää tai antaa ensiapua, tarkistat aina avun tarpeessa olevan tilanteen. Tarkistamalla tilanteen saat tietoa siitä, millaisessa vaarassa henkilö on, ja pystyt sen perusteella pyytämään apua. Koskaan ei ole väärin soittaa yleiseen hätänumeroon, eli 112. Tärkeintä on toimia parhaansa mukaan ja pyrkiä pelastamaan ihmishenki omien taitojen rajoissa, sillä sinä voit pelastaa toisen hengen.