Sosiaalisen median markkinointi

Posted by Miss Anabel Jenkins Jr. on June 01, 2015
Uutiset

Suomessa ”some” eli sosiaalinen media kuvitellaan nykyään Alexander Stubbin keksintönä, jota hän kehitteli mainostaakseen Pepsodent-hymyään. Mutta todellisuudessa sosiaalinen media muuttaa maailmaa niin yhteiskunnan arvojen kuin myös yritysten välineenä luoda talouskasvua sekä näin hyvinvointia.Puskaradion kautta mainostaminen kuuluu 80-luvulle, jolloin bisnestä tehtiin pienissä piireissä saunan lauteilla. Nykyään IT-vallankumouksen myötä yritystoimintamallit nojaavat enemmän tai vähemmän sosiaalisen median luomiin mahdollisuuksiin. Mikäli yritykset hallitsevat somen luomat mahdollisuudet markkinoinnin suhteen, kasvumahdollisuudet ovat rajattomat.Aiemmin yritysten markkinointistrategia perustui erittäin laajojen asiakasryhmien tavoittamiseen varsin avoimilla ja tulkinnanvaraisilla markkinointiviesteillä. Tämä johtui yksinkertaisesti siitä, ettei yrityksillä ollut hallussaan tietoa asiakassegmenteistä tai kuluttajien mieltymyksistä. Käytännössä yritysten piti heittää rahaa kampanjoihin toivoen, että oikeat asiakkaat saisivat viestin perille. Tämä malli muistutti kalastusta mahdollisimman isolla veneellä ja syöteillä.

Kohdenna markkinointisi netin avulla

Tämänkaltainen markkinointi ei ollut ainoastaan tehotonta, mutta myös huomattavan kallista. Sosiaalisen median avulla yritysten markkinointistrategian toteuttaminen on kuitenkin kustannustehokasta sekä myös fiksua: somen avulla yritysten ei tarvitse investoida mittavia summia markkina-analyysiin saadakseen selville, minkä tyyppiset kuluttajat ovat optimaalisia markkinointikohteita. Luomalla esimerkiksi Facebook-kampanjan yritykset näkevät suoraan, mitkä asiakkaat ”tykkäävät” tai seuraavat heidän yritystään.Täten yrityksillä on hallussaan arvokasta tietoa kuluttajien mieltymyksistä ja esimerkiksi ikäryhmistä. Näin kampanjat suunnitellaan fiksusti, jotta oikeat viestit ja ärsykkeet löytävät tiensä kuluttajille, jotka ovat osoittaneet mielenkiintoa yritystä kohtaan. Tämä strategia toimii kuitenkin vain silloin, kun asiakkaat ovat jo ottaneet ensimmäisen askeleen kohti yrityksen tarjontaa.

Some auttaa myös uusasiakkaiden hankinnassa

Muistatko vielä ajat, jolloin yrityksien järjestämiin kampanjoihin osallistuminen vaati kaikenlaisten lippujen ja lappujen lähettämisen postitse? Tämä tapa ei toimi sitten millään nykyään. Yritykset voivat kasvattaa uusasiakkaiden määrää yksinkertaisilla some-kampanjoilla, joissa esitetään jokin mielenkiintoinen kysymys tai arvoitus, joihin vastaamalla arvotaan jokin palkinto. Palkintona voi olla esimerkiksi yrityksen tuote, joka herättää ihmisten mielenkiinnon. Ja mikä parasta, kuluttajat voivat osallistua vaivattomasti omalta mobiililaitteeltaan missä ja koska tahansa– toisin sanoen some vapauttaa ja luo mahdollisuuksia kaikille yrityksille.